A sötét ötven árnyalata - Filmkritika

A szürke ötven árnyalata után itt az újabb őrület, melyet úgy hívnak: A sötét ötven árnyalata. (Fifty Shades Darker). A mozifilmet 2017. február 9-én mutatták be Magyarországon. 

A hollywoodiak nagyon is szeretnék megtalálni a titkos receptet arra, hogy hogyan is készítsenek olyan filmeket, mely kivétel nélkül mindenkinek tetszik. A feladat nagyon is nehéz, gyakorlatilag lehetetlen. Így hát a filmkészítők leszűkítik célközönségüket és az új részt elsősorban azok számára ajánlják, akiknek már az első is tetszett.

A főszerepben ismét Jamie Dornant (Christian Grey) és Dakota Johnsont (Anastasia Steele) láthatjuk, de úgy tűnik, egyiküknek sem sikerült megnyerni a kritikusokat.

A filmben rajtuk kívül a pénz, a hasizmok és a szexuális játékszerek játsszák a főszerepet az E.L. James könyvtrilógiáján alapuló filmek második részében Grey költi a pénzt, helikoptereken utazik és továbbra is élvezi a szado-mazo szexet.

A sötét ötven árnyalata Cristian Grey nagy traumáiba vezeti be a nézőt. A filmben olykor Dakota Johnsont Ana Steele-ként esedezve látjuk, hiszen minden vágya, hogy Grey ne viselkedjen „olyan furán”. Úgy tűnik, Christiant ez nem igazán hatja meg.

A film során betekintést nyerhetünk Grey múltjába és ez olykor meglehetősen komikusra sikerült. A férfi gyermekkori szobájában egy kép díszeleg, melyen a főszereplő a Taj Mahal előtt pózol, sőt, egy A sötétség krónikája plakátot is felfedezhetünk.

Mivel a plakát egy meglehetősen fontos jelenetben adja a hátteret, megfordulhat a fejünkben, hogy vajon kulcsfontosságú lehet-e, hogy Christian Vin Diesel rajongó. A film során rájövünk, hogy a főszereplő annyira titokzatos személyiség, hogy ezt sosem deríthetjük ki.

A szürke ötven árnyalata vége és A sötét ötven árnyalata kezdete között három hét telt el. Christian szeretné újratárgyalni a feltételeket Anastasiával.

A pár gyorsan visszazökken abba az életstílusba, amelyet az első részben már megszokhattunk: zuhanyozik, liftbe száll, majd újra zuhanyozik. A szexjelenetek forróbbak, és biztosan állíthatjuk, hogy az operatőrök remek munkát végeztek, azonban nagy különbség az előző részhez képest, hogy megváltozik a nézőpont.

Az első rész rendezője, Sam Taylor-Johnson James Foleynak adta át a stafétabotot és a két film között érezhető is a váltás. A sötét ötven árnyalatában találkozunk néhány drámai jelenettel.

Az utóbbi időben mozivásznon nem igazán találkozhattunk olyan filmmel, melyben ekkora szerepet kapott volna az erotika. Sőt, nem akármilyen szexről van szó, hiszen Christian Grey ízlése egyesek számára extrémnek is mondható.

A film során a valódi főszereplő Anastasia, hiszen végig azt a feszültséget érezhetjük, melyet ő él át, miközben Christian „pszichológiája ellen küzd”.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek