Vágyaim kisokos: menstruációs kehely – miért jó és hogyan használd?

 

A betétek és tamponok alternatívájaként megjelent menstruációs kehely – vagy másik nevén intim tölcsér – egy harang alakú, rugalmas anyagból készült eszköz, mely a hüvelybe helyezve összegyűjti a menstruációs vért. Sikerét nemcsak annak köszönheti, hogy kényelmes és környezetbarát megoldás, hanem annak is, hogy sokkal gazdaságosabb is a korábban elterjedt menstruációs termékeknél.

A Vágyaim kisokos ezúttal a menstruációs tölcsérek terén ad útmutatást! Olvass tovább, hogy megismerd az előnyeit és hátrányait, megtudd, mi alapján érdemes választani, és hogyan kell használni a menstruációs kelyhet! 

Mi az a menstruációs kehely?

Az intimtölcsér feladata, hogy összegyűjtse a menstruációs vért, akárcsak a tamponoké és egészségügyi betéteké. Ám ezúttal nem egy nedvszívó anyagból készült, egyszerhasználatos termékről beszélünk, ami a kukában landol, ha megszívta magát! 

Ez valóban egy kehely – egy kis méretű, rugalmas anyagból, általában orvosi szilikonból készült változat, ami a hüvelybe helyezve fogja fel, gyűjti össze a vért. A rajta található, apró fül vagy farkinca segítségével könnyedén kivehető, majd kiürítés, tisztítás után újra használhatóvá válik.

Mi az a menstruációs kehely? - Vágyaim.hu szexshop

A menstruációs kehely előnyei

Első hallásra/látásra a mensikehely használata körülményesnek tűnhet. Ha még nem kelyhezel, valószínűleg épp azon tűnődsz, miért érné meg egyáltalán erre a típusú menstruációs termékre váltani. Nos, soroljuk a legfontosabb előnyöket!

Rengeteget spórolsz vele

A menstruációs kehely a legolcsóbb megoldás jelenleg, hiszen már 3-4000 forintért kaphatsz megbízható, jó minőségű verziókat, amiket akár 10 éven keresztül is újra és újra használni tudsz. A tampont/betétet használó nők ugyanennyi idő alatt akár több, mint 300 000 forintot is elköltenek menstruációs higiéniai termékekre.

Nem terheled a környezetet

Tudtad, hogy egy átlagos nő körülbelül 150 kg menstruációs terméket használ el? És igen, ezek mind azonnal a szemétdombra kerülnek, ráadásul ezeknél a termékeknél az újrahasznosítás sem megoldható. Ezzel szemben egyetlen menstruációs kehely hosszú éveken át használható, és az idő leteltével is sokkal kevesebb hulladék származik belőle.

Ritkábban kell cserélned

Nem számít, milyen erős a vérzésed, a tamponokat és betéteket mindenképpen cserélned 3-4 óránként, hogy elkerüld a kellemetlen szagokat, irritációt vagy épp a szivárgást. Az intimtölcsér viszont ennek a dupláját, sőt akár háromszorosát is bírja két ürítés között.

Nem kell a szagok miatt aggódnod

Szinte minden nőnek van egy kellemetlen emléke a vérzés során érezhető szagokról. A kehely viszont szinte teljesen megszünteti ezt a problémát, ugyanis nem engedi, hogy a vér a levegővel érintkezzen!

Egészségügyileg biztonságosabb

A papíralapú alternatívákban találhatók bizonyos vegyi anyagok – például fehérítő és dioxin – melyek káros hatással lehetnek a testedre is. Ezektől a menstruációs tölcsér esetében nem kell tartanod, az orvosi szilikonból készült kelyhek maximálisan biztonságosak, nem zavarják meg a hüvely természetes flóráját és pH-értékét sem.

Sportolhatsz, mozoghatsz szabadon

A megfelelően felhelyezett kehely szinte nem is érezhető, nem gátol a mozgásban, viszont tökéletesen illeszkedik, így nem kell a szivárgás miatt aggódni. Még akkor sem, ha épp extrém jógapózokat veszel fel, vagy épp úszni szeretnél.

Hogyan válassz menstruációs kelyhet?

Ha úgy érzed, belevágnál az intimtölcsér használatába, előbb még meg kell találnod azt a méretet, ami passzol hozzád. Igen, léteznek különféle menstruációs kehely mértek, és nem mindegy, melyiket használod! Mire kell figyelned?

A vérzés erőssége. Akárcsak például a tamponnál, itt is fontos tényező a vér mennyisége. A több vér nagyobb kapacitást igényel.

Méhnyak magassága a vérzés ideje alatt. Ez a hüvelynyílás és a méhnyak bejárata közötti távolság. Legegyszerűbben a mutató és középső ujjad segítségével mérheted meg: a hüvelyedben felnyúlva ki tudod tapintani a keményebb, kerek méhnyakat. Alacsony állásról akkor beszélünk, ha maximum 5 centiméterre található.

A fenti két információ segítségével meg tudod állapítani, melyik méretű kehelyre van szükséged:

  • alacsony méhnyak + gyenge vérzés = kis méretű kehely
  • alacsony méhnyak + erős vérzés = kis vagy közepes méretű kehely
  • magas méhnyak = közepes vagy nagy méretű kehely

Ugyanakkor a rutin, az életkor vagy egy korábbi szülés is hatással lehet rá, hogy milyen méret passzol hozzád, beléd. Ha nem tudod eldönteni, melyik a legjobb menstruációs kehely a számodra, válassz több darabból, méretből álló készletet!

Hogyan használd a menstruációs kelyhet? - Vágyaim.hu szexshop

Hogyan használd?

Nyugi, a folyamat nem olyan macerás és ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnik, ám tény, hogy ki kell tapasztalni, egy kis rutint kell benne szerezni. Ezzel a listával könnyebben gyakorlatot szerezhetsz, hiszen elmondjuk, hogyan zajlik a menstruációs kehely használata lépésről-lépésre!

1. Fertőtlenítés!

Ha most vetted ki a csomagolásából az új menstruációs tölcséredet, kezdd a fertőtlenítéssel: tedd forrásban lévő vízbe 3-5 percre úgy, hogy a tölcsér ne érjen hozzá az edényhez! Ezután tiszta, steril felületen hagyd lehűlni pár percen át – ez pont elegendő idő ahhoz, hogy alaposan kezet moss.

2. Síkosíts!

A könnyebb felhelyezés érdekében kenj egy kevés vízbázisú síkosítót a kehely peremére. Ne használj szilikonos, olajos készítményt, mert az roncsolhatja az anyagát. 

3. Helyezkedj el!

Találd meg a számodra kényelmes pozíciót, amiben egyszerűen hozzáférsz a hüvelycsatornádhoz, de stabilan tudod tartani magad. Jó módszer lehet, ha állva próbálkozol, de közben az egyik lábadat a wc-csészére teszed.

4. Hajtsd össze!

A kehely peremének egyik oldalát nyomd be, mintha egy szemüveget formázna, majd a törés mentén hajtsd félbe a tölcsért. A C betűre emlékeztető formába hajtogatva egyszerűbb lesz a kehely behelyezése. Több hajtogatási módszer létezik, ha így nehéznek találod, próbálj ki más technikákat is.

5. Helyezd fel!

Ha az eddigiekkel mind megvagy, peremmel felfelé tedd fel a hüvelyedbe, néhány centivel a méhnyak alá. Amikor a helyére kerül, az összehajtott kehely kinyílik, és légmentesen lezárja az áramlást. 

6. Ellenőrizd!

A menstruációs kehelynek ki kell nyílnia a megfelelő működéshez. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha enyhén meghúzod a farkincáját. Ha úgy érzed, elmozdul, nem zár rendesen, csavard meg enyhén a kihúzó segítségével, amíg a helyére nem pattan.

7. Vedd ki!

Kezdő használóknak azt javasoljuk, 3-4 óránként vegyék ki, míg magabiztosan és nyugodtan nem tudják hordani. A kivételhez meg kell szüntetni azt a vákuum-hatást, ami a helyén tartja a kelyhet: enyhén nyomd össze a peremét, óvatosan húzd ki, és öntsd a tartalmát a wc-be. Figyelj, kivétel közben milyen szögben tartod, nehogy véletlenül rossz helyre boruljon a felgyűlt vér. 

8. Tisztítsd el! 

A menzesz alatt elég, ha csere során elöblíted langyos vízzel, esetleg semleges szappant is használhatsz, de ügyelj rá, hogy ne maradjon rajta a tölcséren. Amikor vége a menstruációdnak, az első pontban említett, forralásos módszerrel fertőtlenítsd, majd tárold a kehelyhez tartozó tasakban a következő hónapig.

Gyakori kérdések a menstruációs kehellyel kapcsolatban - Vágyaim.hu szexshop

Gyakori kérdések

Mik a menstruációs kehely hátrányai?

Bár nincs sok, ennél a terméknél is beszélhetünk hátrányokról. Az egyik ilyen, hogy időbe telik megtanulni a használatát, a rutin megszerzéséig viszont körülményes a felhelyezés és a kivétel.

A másik, hogy nem mindenki számára alkalmas megoldás: méhen belüli fogamzásgátló eszköz mellett például nem ajánlott a használata.

Lehet szexelni a használata közben?  

Inkább ne, valószínűleg egyikőtöknek sem lesz kellemes érzés. Ha a menzesz alatt szexelni szeretnétek, de zavar a vérzés, próbáljátok ki a puha tamponokat.

Hogyan ürítsem ki, cseréljem nyilvános mosdóban?

Ha nem szeretnéd a csapnál elmosni, készülj fel előre. Legyen nálad egy palack víz, vagy nedves törlőkendő a tisztításhoz. Esetleg cserekehellyel is készülhetsz.

Vágyaim.hu szexshop

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Szexedukáció