Az óvszerek ínycsiklandó típusai: az ízesített, a világító óvszer és társaik

Világító óvszerek és minden más

Ahogy a Vágyaim kínálatában is láthattad, az óvszerek többféle anyagból készülhetnek. Ráadásul eltérő színekben és méretekben kaphatók, a többi jóleső extráról nem is beszélve. Talán nem is gondolnád, hányféle döntést kell meghoznod a legjobb gumi kiválasztásához, ami még zavaróbbá teheti a döntési folyamatot. A jó hír az, hogy addig nem igazán tévedhetsz, amíg a megfelelő méretre voksolsz. 

Miért fontos az óvszerek használata?

Minden alkalommal, amikor bőr érintkezik bőrrel és testnedvekkel szex közben – legyen szó orális, genitális, anális vagy bármilyen más aktusról –, fennáll a szexuális úton terjedő fertőzések terjedésének kockázata. 

Még az ártatlannak tűnő szexjátékok is, mint amilyenek például a vibrátorok vagy péniszgyűrűk, terjeszthetik a nemi úton terjedő fertőzéseket, ha a partnerek közösen használják vagy megosztják őket egymás között. Ezért ajánlott szinte minden szexuális kapcsolat során óvszert használni, meg persze a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében. Ez az egyetlen olyan védekezési forma, ami 98%-ban hatékony a terhesség megelőzésében.

Az óvszerek legkülönfélébb típusai

1. Latex óvszer

A latex óvszer a gumi leggyakoribb típusa, megbízható választás a terhesség és az aktus során terjedő nemi betegségek megelőzésére. Ennek az az oka, hogy a latex nem porózus anyag, amelyet könnyű előállítani. 

Az egyetlen trükkje, hogy a használata során el kell kerülni az olajalapú síkosítók, krémek, a vazelin vagy épp a tejszínhab használatát, amelyek lebonthatják a latexet, és kevésbé hatékonnyá teszik az óvszerek ezen típusát. Ezért a legjobb, ha az ilyen típusú termékekhez víz- vagy szilikon alapú síkosítót választasz.

Ezen túlmenően, ha viszketést, bőrpírt vagy kiütést észlelsz – vagy a partnered – a használata után, érdemes leteszteltetned magad latexallergiára. Ezt azért javasoljuk, mert előfordulhat, hogy az irritációt például a síkosító vagy a túlzott szárazság okozza.  Melyik óvszert válasszam? - Vágyaim szexshop

2. Nem latex óvszerek

Ha allergiás vagy a latexre, akkor is rengeteg lehetőség közül választhatsz, például poliuretánból, poliizoprénből, nitrilből vagy báránybőrből készült óvszereket is kipróbálhatsz. Akkor azonban, ha nem áll fenn latexallergia, a szakértők nem javasolják a többi anyagtípust, mivel nem nyújtanak annyira megbízható védelmet, mint a latex. Könnyebben szakadnak, ami növeli a teherbeesés és a fertőzés kockázatát. 

3. Női óvszerek

A külső óvszerekkel ellentétben a női óvszereket – amelyeket néha belső óvszernek is neveznek – a hüvelybe helyezik. A felmérések alapján, helyes használat esetén 95%-ban hatékonyak a terhesség és a nemi betegségek megelőzésében. 

Mivel azonban nehezebb behelyezni őket, a belső óvszerek csak 79%-ban hatásosak a gyakorlatban. Emiatt a szakértők azt javasolják, hogy kombinálják ezeket a fogamzásgátlás egy másik formájával, például tablettával vagy más méhen belüli eszközzel.

Ezeknek az óvszereknek az a nagy előnye, hogy a nők számára nagyobb kontrollt biztosítanak szexuális egészségük felett. Ráadásul akár nyolc órával a szex előtt is behelyezhetik őket, így nem kell szünetet tartania az óvszer használatához a pillanat hevében. Csak arra kell ügyelni, hogy ne használjátok őket külső óvszerrel együtt, ez növeli mindkettő szakadásának kockázatát.

4. Báránybőr óvszerek

A báránybőr óvszer állati belek nyálkahártyájából készül. Bár az anyag természetesebbnek tűnhet, illetve növelheti az érzékenységet szex közben, sokkal porózusabb is. Valójában a báránybőrben lévő lyukak elég nagyok ahhoz, hogy bizonyos vírusok, mint például a HIV vagy a herpesz, azonnal átjussanak rajta. Tehát nem nyújtanak olyan fokú védelmet, mint latexből készült társaik.

5. Ízesített óvszer

Az ízesített óvszer egyszerű módja annak, hogy egy kis újdonságot csempéssz az orális szexbe, főleg akkor, ha te vagy a párod nem szereti a latex ízét orális szex közben. Ráadásul ugyanolyan hatékonyak, mint a jó öreg latex óvszerek, mivel lényegében ugyanazok. Az egyetlen különbség az, hogy az ízesített óvszereket egy ízletes bevonat borítja. 

6. Sötétben világító óvszerek

Mivel a sötétben világító óvszerek általában latexből készülnek, ugyanolyan hatékonyak, mint hagyományos társaik. Minden a személyes preferenciákon múlik; ezek használata nem biztonsági kérdés. Ha tehát izzó lézerkarddá varázsolnád a péniszed vagy a párodét, az erő legyen veled.

7. Bordás óvszer

Ezek az óvszerek egyedi kialakításuknak és formájuknak köszönhetően fokozzák a párod örömét, hiszen a hüvelybe / popsiba kerülő része bordázott vagy épp más felszíni kialakítással rendelkezik. Vagyis külső textúrája van.

Ezeknek a bordáknak, gömböknek és más érdekességeknek az elhelyezését úgy alakították ki, hogy plusz stimulációt biztosítsanak és elhelyezkedésüktől függően mindkét fél számára élvezetes lehet. Csak a síkosító használatáról ne feledkezzetek meg.

8. Vékony vagy ultravékony óvszer

A vékony vagy ultravékony óvszerek pontosan azok, aminek hangzanak: a hagyományoshoz képest jóval vékonyabb anyagú óvszerek. Emiatt sokan a fogamzásgátlás legkedveltebb módszereként tartják számon őket, hiszen nem csökkentik teljesen a szexi érzést behatolás közben.

De vajon a vékonyabb anyag azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel szakadnak el? Nem feltétlenül. A legtöbb óvszer meghibásodása abból adódik, hogy az óvszert nem használják fel elég hamar, vagy rosszul lett felhelyezve és legördül aktus közben. Miközben még bent vagy valakiben. Ennek semmi köze az óvszer típusához.

9. Síkosított óvszer

Az ilyen típusú óvszerek különlegessége, hogy már eleve el vannak látva egy síkosító réteggel. Ezért nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg kifogytál belőle. (Kivéve persze anális szex esetén, akkor szükség van a jó vastag síkosításra.)

A síkosított óvszerek egyébként hatékonyan csökkentik a hüvelyszárazság okozta kellemetlen súrlódást is. Nemcsak kényelmesebb lesz, de csökkenti annak az esélyét is, hogy az óvszer elszakadjon vagy lecsússzon.

10. Stimuláló/melegítő óvszerek

A speciális összetételű lubrikáns hozzáadásának köszönhetően az ilyen típusú óvszerek „bizsergő” érzést biztosítanak az egyik vagy akár mindkét fél számára. Vannak, akik azt mondják, hogy ez a finom szúrás hihetetlenül kellemes, míg mások kényelmetlennek találják, vagy egyáltalán nem veszik észre – mindez személyes preferencia és érzékenység kérdése. 

Ráadásul ennek a guminak a legtöbb változata mentás síkosítót használ a kívánt hatás elérése érdekében, ami azt jelenti, hogy íze vagy illata is jobb lehet, mint egy hagyományos latex óvszereké. 

Te melyiket próbálod ki legközelebb?
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció