Az első meztelen női testtől a BDSM-ig – Erotikus mérföldkövek a filmtörténetben

A következő cikkben a filmtörténet erotikus mérföldköveit vesszük górcső alá, kezdve a 19. század végén bemutatott első, pármásodperces intim pillanatától eljutva napjainkig, mikorra már az ingerküszöb olyannyira kitolódott, hogy akár egy könnyed vígjátéknak is természetes velejárói lehetnek a szexjelenetek.

A szexualitás első filmes megjelenítései túlnyomórészt nagy botrányt kavartak bemutatásuk idején, ám ezek ma már roppant visszafogottnak tetszenek. A filmtörténet első csókja Thomas Alva Edison és William Heise 18 másodperces A csók (The Kiss) című, 1896-os rövidfilmjén látható, amely a The Widow Jones című musical utolsó jelenetének filmre vétele. A rövid részlet címe nem árul zsákbamacskát: a csekély időtartam alatt egy kevéske évődés, majd az azt követő csók zajlik le May Irwin és John Rice színészek között. Habár a film bemutatása idején okozott némi botrányt „erkölcstelensége” miatt, alapvetően népszerű volt a nézők körében.

 

Nagyjából húsz évvel az első csók után megszületett az a némafilm is, amely elsőként mutatott meztelen női testet (érdekesség, hogy több mint fél évszázad telt el, mire ugyanez aztán meztelen férfi testtel is megtörtént – de erről majd később). Az 1915-ös Inspirationt George Foster Platt rendezte Virginia Tyler Hudson forgatókönyvéből, a főszereplőt pedig Audrey Munson, korának egyik leghíresebb modellje alakította, aki főként arról volt ismert, hogy több New York-i szoborhoz modellt állt.

Az Inspirationt az első olyan, nem pornográf amerikai filmnek tartják, amely teljes egészében mutat meztelen testet.

Az alkotás a Thanhouser Film Corporation égisze alatt született, és bemutatását követően attól volt hangos a sajtó, hogy a stúdió támogatja a meztelenkedést a filmekben – a producer és stúdióvezető, Edwin Thanhouser azonban ezt tagadta, és állította, a meztelenkedés ebben az esetben, a történet jellege miatt elkerülhetetlen volt. Abban az időben minden film szigorú cenzúrán esett át, és a legtöbb filmet egy meztelen testnél jóval kevesebbért is betiltottak vagy megvágtak a cenzorok. Így sokan nem értették a National Board of Censorship döntését, amit aztán a Testület azzal magyarázott, hogy az Inspiration esetében a meztelenkedés nem öncélú, hanem tartalommal bír, a történet szempontjából kifejezetten fontos, ezáltal a hitelesség érdekében megkerülhetetlen.

Érdekel a folytatás? Olvasd el a teljes cikket a Filmtekercs.hu oldalán! >>

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció