Észvesztő óvszer méretekkel való kérdések: hogyan döntsd el mekkora és milyen kell?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy az óvszer választás az egyik legjobb módja a biztonságos szex gyakorlásának. Amennyiben kellő körültekintéssel választod ki a megfelelő darabot, a nemi-szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek többségétől is megvéd. De ehhez fontos a pontos illeszkedés és a zavartalan, allergiás reakcióktól mentes használat. Ezért olyan fontos a kondom mérete és anyaga.

Szeretnéd tudni, hogyan kerülheted el a nemi betegségeket? Olvasd el a gyakorlati tanácsokat tartalmazó A szex jó dolog kiadványt is!

 

Miért számít az óvszer mérete?

Bár a megfelelő óvszer méretek kiválasztása nem tűnik prioritásnak, amikor online rendelsz, gyógyszertárban vásárolsz vagy leemelsz egy csomagot a szupermarket polcairól az illeszkedés az egyik legfontosabb tulajdonsága a guminak. 

Ahhoz, hogy az óvszer megfelelően végezze a feladatát, körbe kell ölelnie a péniszedet. A túl laza óvszer nagyobb valószínűséggel csúszik le szex közben, míg a túl szoros, túlságosan szűk óvszer könnyebben elszakadhat. Ez nagyobb kockázatot jelent a nem kívánt terhesség a nemi úton terjedő betegségek számára.

Így válassz óvszert - Vágyaim.hu szexshop

Honnan tudhatod, hogy mekkora méretű óvszer fog kelleni?

Az egyetlen igazi módja annak, hogy kitaláld, mekkora méretű kondom kerüljön a kosaradba, ha megméred a péniszedet vagy a partneredét. Természetesen nem nyugalmi állapotban, hanem merevedés közben. Ez kissé zavarba ejtőnek vagy furcsának tűnhet, de tartsd szem előtt, hogy az a méret számít, ami akció közben illik a hímvesszőre. 

Mivel a pénisz különböző formájú és méretű, ezért az óvszer méretének meghatározásakor két fontos szempontot kell figyelembe venni: a kerületet és a hosszúságot:
⦁ hossz: ágaskodás közben tarts vonalzót a szeméremcsonthoz – ezt a medence elején találod –, miközben és mérd meg a pénisz tövétől a hegyéig tartó távolságot,
⦁ körméret: vegyél egy rugalmas mérőszalagot vagy akár egy spárgát és tekerd körbe az a merev pénisz legvastagabb részénél (ha nem mérőszalagot használtál, jelöld meg, hogy mettől meddig tart a körméret, majd terítsd ki a szalagot egy vonalzó mentén, így megkapod a körméretet, vastagságot is).

Az anyagválasztás és egyéb finomságok

Miután megvan az óvszer mérete, néhány további tényezőt is figyelembe kell venned a választás során. Beleértve az óvszer anyagát, síkosítását és azt, hogy van-e még valamilyen extra tulajdonság, ami befolyásolhatja, hogy mennyire kellemes a szex számodra és a partnered számára. 

Vannak, akik például a bordás óvszert szeretik, míg mások az ízesített óvszerre szavaznak orális szex közben. Bármelyikre is szavazol a Vágyaim óvszer választékával biztosan meg leszel elégedve.

1. Az anyag

A legtöbb óvszer vékony latexből készül, amely hatékony védelmet nyújt a legkisebb kórokozókkal és a becsúszó szereléssel szemben is. Ez az a kondom, amelyet a legtöbben használnak, de ha te, vagy a párod allergiás a latexre, akkor más anyagot kell találnotok. Mik lehetnek ezek?

⦁ Poliuretán: ezek vékonyabbak és jobban vezetik a hőt, így népszerű választás azok számára, akik szeretnek fokozott érzetet érezni.
⦁ Báránybőr: ez az óvszertípus a juhbélben található membránból készül. Szuper vékonyak, így nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedő betegségek ellen, ezért csak olyan személyeknek ajánlottak, akik teljesen egészségesek és csupán a terhesség megakadályozására törekednek.
⦁ Poliizoprén: ez hasonló a latexhez, de nem tartalmazza azokat a kémiai vegyületeket, amelyek egyes embereknél allergiás reakciót okoznak.

2. Síkosítás

Több óvszer fajta már eleve síkosítva van, esetleg pont olyan különleges kenőanyagokkal, amelyek hideg vagy meleg érzetet keltenek, ezzel is fokozva az élvezetet. Azonban előfordulhat, hogy még ezen felül is szükség lesz egy kis extra síkosításra.

Ilyenkor arra figyelj, hogy mindig az anyagnak megfelelő síkosítót válassz. Ha latex óvszert használsz, akkor például kerüld el az olajalapú kenőanyagokat, mert károsíthatja a latexet és az óvszer szakadásához vezethet. Válassz inkább szilikon vagy vízbázisú alapú síkosítókat.

3. Vastagság, textúra és forma

A vékonyabb óvszer általában növeli az érzékenységet szex közben, mivel intenzívebb érzést biztosít, míg a vastagabbak bár biztonságosabbnak tűnnek – ez azért az anyagtól is függ – az élvezetet fogja vissza. 

Egyes óvszerek texturált felületekkel – például bordákkal, rücskökkel – és különleges formákkal rendelkeznek, amelyeket úgy terveztek, hogy mindkettőtöknek örömet okozzanak. Ha nyitott vagy ezekre és a párod is benne van a mókában, nyugodtan válasszátok ezeket.

Bármi legyen is a preferenciád, csak ügyelj arra, hogy jó legyen a méret, ne legyél allergiás az anyagra és ne legyen lejárt a kondom szavatossága. Így nemcsak minden tekintetben kielégítő szexet folytathatsz, de biztonságosan is teheted.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció