Mennyire biztonságosak az óvszer márkák? 5 alkalom, amikor megnő a kockázat

Óvszerek és óvszer márkák

Az óvszer lenyűgözően sokoldalú védekezési módszer. Rendeltetésszerű használat mellett megvéd a behatolás során fertőző nemi úton terjedő betegségektől és a Pearl-index alapján is az egyik legjobban teljesítő védekezési forma a nem kívánt terhesség ellen. Utóbbi esetben egyébként az óvszer 2-12-es átlagot tudhat magáénak, azaz a gumi helyes használata mellett, 100 óvszer segítségével védekező nőből mindössze 2-12 esik teherbe. 

Attól függően, hogy a kiválasztott gumi tartalmaz-e spermicidet, még tovább csökkenthető a teherbeesés kockázata. Azonban az óvszer nemcsak a védekezésben játszik jelentős szerepet: a hajszálvékony típusok, az ízesített vagy melegítő hatású kondomok, a sötétben világítók vagy a struktúrált felületűek eléggé fel tudják pörgetni az eseményeket, a Vágyaim szexshop kínálatában biztos, hogy találsz ízlésednek megfelelőt. De vajon mire ajánlott figyelni ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsd a kockázatokat?

5 alkalom, amikor az óvszer sem teljesít 100%-osan

1.Helytelen használat esetén

Amilyen egyszerű és könnyű az óvszer használata, azért akad néhány fontos szempont, amit érdemes betartani. Először is, úgy vedd ki a csomagolásból, hogy ne sérüljön meg az anyag, azaz éles tárgyakkal és fogakkal inkább ne közelíts felé. 

A gumit már a teljesen merev péniszre kell felhúzni, nem a félig erektált péniszre és nem is menet közben, mert az előváladék is tartalmazhat ondót. A felhelyezés is simán megugorható, nem egy ördöngösség: a két ujj közé fogva a pénisz tetejére kell tenni, úgy, hogy a tetején lévő kis sapkát összefogjátok, hogy ne maradjon benne levegő. Ezután a maradék anyagot kell legörgetni egészen a szerszám tövéig.  

Szeretnéd tudni, hogyan kerülheted el a nemi betegségeket? Olvasd el a gyakorlati tanácsokat tartalmazó A szex jó dolog kiadványt is!

 

Figyelem! Sose görgesd le előre vagy hagyj benne levegőt, mert úgy a kondom felhelyezését és a hatékonyságát is megnehezíted. Ha először esetleg fordítva sikerült rátenni a merev hímtagra a gumit, azt már ne használjátok, az előváladék már pár másodperces érintkezés alatt is rákerülhet a kondomra. És igen, ne állj meg félúton, mindig görgesd le addig, amíg az anyag engedi.

2.Ha megszakítással kezdtetek

Sokan élnek a megszakításos módszerrel, mint védekezési lehetőséggel. Pedig ahogy forrósodik a hangulat és mozgásba lendült a gépezet, úgy kerülhet bele az ondót tartalmazó előváladék a hüvelybe. Ezért kell még az első behatolás előtt felhúzni a gumit, csak így gondoskodhattok a nem kívánt terhesség és a nem kívánt terhesség elkerüléséről.

3.Ha nem megfelelően volt tárolva

Az óvszer igen érzékeny anyag, ezért a naptól és hőségtől, magas hőingadozástól védett, sötét helyen érdemes tárolni. Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy a pénztárcában vagy a zsebben hordozva olyan erőhatások érhetik a kondomot, ami mikrorepedéseket okoz az anyagában.

4.Ha lejárt a szavatossági idő

A kondom esetében különösen fontos odafigyelni a lejárati időre, hiszen idővel gyengül az anyaga, könnyebben fog elszakadni. A csomagoláson mindig nézd meg a dátumot, amennyiben már lejárt a táskádban felejtett darab, dobd ki a kukába. Vagy tedd el egy legény- vagy lánybúcsús dekorációhoz, de éles bevetésre már ne kerüljön vele sor.

5.Ha egyszerre kettőt használtok

Bár első látásra biztonságosnak tűnhet a dupla védelem, a tapasztalat azt mutatja, hogy a súrlódás miatt a kondomok könnyebben elszakadhatnak, de akár a le is csúszhatnak és a hüvelyben vagy a popsiban ragadhatnak. Éppen ezért, sose használjatok egyszerre 2 gumit, inkább azt az egyet tegyétek fel rendesen.

 

Szeretnéd tudni, hogyan kerülheted el a nemi betegségeket? Olvasd el a gyakorlati tanácsokat tartalmazó A szex jó dolog kiadványunkat is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció