Vágyaim kisokos: Shibari – mi az, és miért jó?

 

A BDSM játékok gyakori főszereplői a bilincsek, láncok, kötelek, vagyis az olyan eszközök, amelyek segítségével a domináns szereplő korlátozhatja az alárendelt felet a szabad mozgásában. A kötözés a nyugati kultúrák szerepjátékaiban is gyakran felbukkan, de amikor shibariról beszélünk, valami sokkal komplexebb dologról van szó.

A shibari története

A BDSM eszközök igencsak eltérőek lehetnek attól függően, épp melyik földrészen járunk. Míg a nyugati társadalmakban a bilincsek, extrémebb esetekben kalodák szolgálnak kellékül, addig Japánban sokkal inkább a kötél jelenti a főszereplőt. Ennek oka évszázadokkal ezelőtt keresendő – egészen pontosan abban, hol milyen módon börtönözték be és büntették meg a foglyokat a középkorban.

A shibari története is efféle gyökerekkel rendelkezik: a több évszázados múlttal rendelkező japán kötözési technikát arra használták, hogy a foglyokat hosszú órákon át különböző pózokban tartsák. Ezzel pedig nem csupán a kínzás, de a nyilvános megszégyenítés is gyakran együtt járt.

A 20. században aztán ez a módszer fokozatosan erotikus töltetett kapott, egyre inkább beépült az erotikus kultúrába, mígnem a shibari az érzéki kötözés művészetévé vált. Mára az egész világon tanulják és művelik ezt a „művészeti ágat”, globálisan is az egyik legnépszerűbb iránya lett a BDSM-nek.

Shibari - a kötözés művészete - Vágyaim szexshop

A shibari alapjai

Tehát mi is az a shibari? Mint minden BDSM játéknál, általában itt is szükség van (legalább) egy alárendelt és egy fölérendelt személyre. Utóbbi az, aki a nagyon megfontolt és alapos kötéseket elkészíti az előbbi testén. De esetenként akár egy harmadik fél is betársul, akinek az utasításai szerint zajlik a shibari kötözés – ő mindkettejüknél feljebb áll a „ranglétrán”.

A folyamat és élmény lényege sokrétű. Egyfelől a klasszikus BDSM korlátozó gyakorlatainak örömét nyújtja, hiszen a megkötözött fél alá van rendelve a kötöző kívánalmainak. De a shibari technikák lényegi eleme, hogy a testen hol és miként történik a kötözés.

Ezáltal nem csupán esztétikailag megkapó eredmény érhető el, de a kötél érintése, a számos, izgalmas póz magát az alárendelt személyt is különleges fizikai élvezetben részesíti. Ehhez azonban rengeteg tanulás, gyakorlás és óriási odafigyelés szükséges a játék minden résztvevőjétől!

Legalább ennyire fontos továbbá, hogy a felek között maximális bizalom, és kölcsönös beleegyezés legyen!

Mik a shibari gyakorlásának előnyei?

Pénztárcabarát

A legtöbb BDSM tevékenység meglehetősen drága mulatság. A jelmezek, játékszerek, kellékek és bútorok viszonylag nagy beruházást jelentenek, amikbe ráadásul újra és újra be kell fektetni. Ezzel szemben a shibarihoz elég, ha van jó minőségű – és persze elegendő mennyiségű kötelünk.

Növeli a kreativitást

Nem véletlenül mondják a shibarira hogy a kötözés művészete! Ha már elsajátítottad az alapokat, minden alkalommal létrehozhatsz egy új műalkotást, mindössze a kötél vezetésének és a csomók használatának segítségével.

Nem erőszakos

Sokan azért ódzkodnak a BDSM világától, mert azt gondolják, fájdalommal és erőszakkal jár. A shibari kötözés viszont szép és kifinomult módja az alá-fölérendelt viszonyok megélésének, és a fájdalom sem kell, hogy a velejárója legyen.

Fittebbé tesz

Főleg, ha te vagy az alárendelt fél, hiszen bár a kötelek tartanak a kívánt pózban, mindeközben az izmaid is erősen igénybe vannak véve. Ha pedig te vagy a kötöző, a kivitelezés igényel némi erőbefektetést.

Shibari és bondage - BDSM játékok - Vágyaim.hu szexshop

Érdekel a shibari? Tippek mielőtt nekikezdenétek a kötözés művészetét!

Csak lassan a testtel! A BDSM bármely vállfajáról beszélünk is, az első alkalmak előtt van néhány teendőtök!

  • Kommunikáljatok: beszéljétek át a partnereddel, mi az, ami mindkettőtöknek tetszik, és hol vannak a határaitok. Rendszeresen ismételjétek meg ezt a beszélgetést!
  • Tanuljatok: ne csupán a shibari technikák világában merüljetek el, hanem az anatómiai ismereteiteket is gazdagítsátok! Ez elengedhetetlen a biztonságos shibari kötözéshez.
  • Készüljetek fel: ne csak shibari kötél legyen a háznál, hanem éles, de biztonságos olló is!
  • Figyeljetek egymásra: mindig!! Tehát a shibari session előtt, alatt és után is. Folyamatosan győződjetek meg róla, hogy mindenki jól van, és beszéljétek át rendszeresen a tapasztalatokat.

Szempontok shibari kötél vásárlásához

Bármennyire jó a shibari technikád, ha nem jó kötelet használsz, sem szép, sem élvezetes nem lesz az eredmény. Épp ezért figyelj rá, milyen kötelet veszel!

  • Átmérő: Itt bizony számít, hogy milyen vastag! Ha most kezded felfedezni a shibari gyönyöreit, válassz vastagabb, legalább 5 milliméter átmérőjű kötelet. Az ennél vékonyabb verziók használatához nagy rutin szükséges. Ellenkező esetben könnyen fájdalmas balesetekben (vérkeringési problémák, zúzódások) lehet részetek.
  • Anyag: A legfontosabb mindig az alárendelt fél egészsége és biztonsága. Ehhez az is szükséges, hogy megfelelő anyagú kötelet használjatok – kerüljétek a durva anyagokat, és különösen figyeljetek oda, ha a szub szereplőnek valamilyen érzékenysége van.
  • Rugalmasság: Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, a rugalmas kötél valójában nem praktikus választás! Ha véletlenül túlhúzod, könnyen megszorulhat a csomó, ami fájdalmas lehet az alárendelt fél számára. Mindig tudd, milyen kötözési módszerre vállalkoztok, és ehhez mennyire nyújtható kötélre van szükséged.
  • Súrlódás: A súrlódás ismerete elengedhetetlen a komplex shibari kötözések megvalósításához. Ha nem szeretnél a folyton kibomló csomókkal szenvedni, kerüld az alacsony súrlódású köteleket.
  • Hossz: A BDSM kötelek között 3-5 méteres kiszereléssel is találkozhatsz. Ezek kisebb kötözésekhez valók, azonban egy összetett shibari műalkotás sokkal több kötelet igényel. Mérd fel előre az igényeidet, és aszerint vásárolj be!
     

Vágyaim.hu szexshop

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek Szexedukáció